Het verschil tussen de zwemboxer en de zwemshort

De eeuwige strijd van de zwembroek, draag je als man een zwemboxer of een zwemshort? In dit artikel leggen wij de belangrijkste verschillen tussen deze twee soorten zwembroeken uit.

De zwemshort en de zwemboxer zijn beide in verschillende kleuren, maten en soorten te verkrijgen. Wil je de zwembroek met of zonder streepjes? In één kleur of juist een combinatie van verschillende kleuren? Dat is bij beide soorten zwembroeken mogelijk.

Het grote verschil tussen de zwembroeken

Het grootste verschil tussen deze twee soorten zwembroeken is eigenlijk heel makkelijk. De zwemboxer is een nauwsluitende zwembroek en zit dus strak. Deze zwembroek is te vergelijken met een strakke boxershort voor heren. Meestal zitten de zwembroeken wat strakker dan normaal ondergoed.

De zwemshort is een wijde zwembroek en lijkt op een korte broek. Deze broeken worden vaak gebruikt in combinatie met een strakke zwembroek. De strakke variant of een onderbroek dragen mannen vaak onder hun wijde zwemshort.

Materiaal

De zwembroeken hebben niet alleen een duidelijk verschil in lengte en pasvorm, maar ook in materiaal. Zwemboxers bestaan meestal uit 80% polyamide en 20% elastan en de zwemshort bestaat meestal uit 100% polyester.

Het gebruikte materiaal maakt de zwembroek soort niet slechter of beter. Beide soorten materiaal dienen namelijk hun eigen doel. De zwemboxers moeten nauwsluitend zijn rondom het lichaam, terwijl de zwemshort juist een wijde vorm dient aan te nemen.

Leeftijd en mode

Jarenlang droegen vooral oudere mannen de strakke zwemboxer, de laatste jaren komt hier verandering in. De zwemboxer is het mode item voor mannen van 2019 voor op het strand of in het zwembad.

Vroeger kozen veel jongeren voor het dragen van de wijde zwemshorts, hun lichaam was met het dragen van deze zwembroek meer bedekt. Het dragen van een wijze zwembroek komt vaak voort uit preutsheid onder jongens. Deze preutsheid neemt geleidelijk steeds af en jonge jongens ervaren het steeds vaker als hip en trendy om wat meer van zichzelf bloot te geven.

Regels

De zwemboxer is in alle landen toegestaan om te dragen bij het zwembad. Dit is met de wijde zwembroek, de zwemshort niet het geval. In sommige landen is deze zwembroek verboden uit hygiënisch oogpunt. In deze landen controleert men ook streng op het gebruik van de juiste badmode in zwembaden. Wil je weten in welke landen wijde zwembroeken niet zijn toegestaan? Klik hier.

Aan een zwemshort blijft sneller vuil en troep hangen dan aan een zwemboxer. Veel mannen dragen een zwemshort ook buiten het zwembad en gebruiken deze als korte broek.

Op stranden maakt het niet uit wat voor badmode je draagt, hier zijn geen regels voor.

Vrouwen

Uit onderzoek is gebleken dat veel vrouwen een man liever zien in een strakke zwemboxer, dan in een wijde zwemshort. Veel vrouwen vinden een man in een strakke zwembroek “sexy”.

De voorkeur van vrouwen gaat uit naar een mooie strakke zwemboxer, de zwemslip is minder populair.

Kies je voor een zwemboxer of een zwemshort?

En heb je een keuze kunnen maken? Kies je voor een mooie strakke zwemboxer of een wijde zwemshort?